Posted on: 23 grudnia, 2021 Posted by: redakcja serwisu Comments: 0
jedzenie

Czy pozostajemy wierni tradycji, czy otwieramy się na nowe smaki? Skąd czerpiemy inspiracje? Jakich produktów nie może zabraknąć w naszym bożonarodzeniowym menu i gdzie je kupujemy? Na te i inne pytania odpowiedzi udziela zrealizowane przez Sokołów badanie poświęcone kulinarnym świątecznym zwyczajom Polaków.

Święta w zgodzie z trendami

Na co dzień wiele z nas kupuje i gotuje zgodnie z aktualnymi trendami, wśród których kluczowe znaczenie mają m.in. „zero waste” czy bardziej świadome dokonywanie zakupów. Ale czy tak samo postępujemy w święta? O to zapytał konsumentów Sokołów. Zdecydowana większość respondentów (81%) deklaruje, że przy okazji świąt stara się nie marnować żywności. Polacy są też otwarci na doświadczenia kulinarne – częściej niż co druga osoba (52%) w czasie świąt próbuje nowych dań. Znaczna część konsumentów chce ułatwić sobie przygotowania – 46% osób deklaruje, że ceni sobie wygodę i wybiera produkty łatwiejsze w przyrządzeniu, jak np. mięsa gotowe do zapieczenia.

Mięsa i wędliny na świątecznym stole

Aromatyczne pieczenie, kruche wędliny, wyborne pasztety i suche kiełbasy goszczą na świątecznych stołach w zdecydowanej większości polskich domów. Czym kierujemy się kupując mięso i wędliny na święta? Trzy najbardziej istotne kryteria wyboru, wskazane przez respondentów badania, to: cena (54,5%), dobry skład – bez sztucznych konserwantów i innych substancji dodatkowych (48,6%), ulubiony smak (43%). Znaczna część konsumentów zwraca też uwagę na to, czy jest to polska marka (38,9%), a także na wysoką mięsność produktów (28,5%).

Jakie wędliny i mięsa wybieramy na świąteczny stół?

Oceniając, na ile przedświąteczne zakupy mięsa i wędlin różnią się od tych dokonywanych na co dzień, największa grupa osób (27,1%) podkreśla, że w tym czasie kupuje bardziej różnorodne produkty. Wśród wędlin, których nie może zabraknąć podczas bożonarodzeniowych spotkań, zdecydowanie króluje szynka, którą wskazało 66,1% respondentów. Kolejne miejsca zajmują polędwica, kiełbasy suche oraz pasztet. Jeśli chodzi o dania obiadowe to najpopularniejszymi świątecznymi klasykami są mięsa pieczone: schab, szynka, karkówka.

Gdzie robimy zakupy?

A gdzie najchętniej kupujemy mięsa i wędliny w tym intensywnym czasie przygotowań do świąt? Okazuje się, że najczęściej wybieramy specjalistyczne delikatesy mięsne, które wskazało niemal 45% respondentów. O wyborze miejsca zakupu decydują przede wszystkim: wysoka jakość oferowanych tam produktów (53% respondentów) oraz ich szeroki wybór (52% respondentów).

Świąteczne gotowanie

Choć nasze kulinarne horyzonty nieustannie się poszerzają, to święta niezmiennie opierają się na tradycji. Ponad połowa respondentów przygotowuje na Boże Narodzenie dania w przeważającej części tradycyjne, choć na stole pojawiają się również potrawy, które nie są typowo świąteczne. Natomiast co trzecia osoba przyrządza dania całkowicie tradycyjne. I choć wymaga to większego nakładu pracy i czasu, potrawy mięsne przygotowujemy zazwyczaj od podstaw. 44% uczestników badania kupuje tylko gotowe wędliny, a resztę dań przyrządza samodzielnie. Ale aż 35,5% deklaruje, że nie korzysta z półproduktów ani gotowych produktów. Tyko niewielki odsetek osób (4,4%) korzysta wyłącznie z usług restauracji bądź cateringu.

Gdzie szukamy przepisów?

– Zapytaliśmy także konsumentów, gdzie poszukują inspiracji do bożonarodzeniowych potraw – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Niezwykle popularne są tu przepisy rodzinne, które wskazało 56,3% respondentów. Część osób (22,4%) gotuje intuicyjnie, ale też bardzo szeroka grupa (41,6%) poszukuje pomysłów w Internecie. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, od lat inspirujemy kulinarnie Polaków – także na święta. Wiele różnorodnych przepisów na bożonarodzeniowe dania, stworzonych przez znanego szefa kuchni Dominika Moskalenko, znaleźć można na naszej stronie www.sokolow.pl, na kanale YT Sokołów, a także na naszym profilu w serwisie społecznościowym Facebook. Z pewnością idealną propozycję dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy tradycji, jak i ci poszukujący nowych pomysłów.

A oto dwie kulinarne inspiracje, z wykorzystaniem ulubionych świątecznych produktów.

Świąteczne kostki z piernikową nutą z pasztetem Naturrino Sokołów

25 minut | 3 porcje

Składniki:

50 g herbatników

50 g pierników typu katarzynki

40 g masła

140 g Pasztetu Pieczonego Naturrino „Sokołów”

40 g serka koziego kanapkowego

30 g żurawiny suszonej ciętej

30 orzechów włoskich

1 ugotowany burak

1 mandarynka

rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatniki i pierniki blendujemy, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą wypełniamy dno 3 obręczy kulinarnych, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pasztet rozgniatamy widelcem z serkiem, żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi (3 całe pozostawiamy do dekoracji). Buraka ścieramy na tarce o średnich oczkach i dokładnie odciskamy. Do obręczy z ciasteczkowym spodem wykładamy pasztetową masę – dociskamy, układamy buraczki, ponownie dociskamy i zdejmujemy obręcz. Dekorujemy cząstkami mandarynki, orzechem oraz rozmarynem.

Warstwowa sałatka a’la szuba z Szynką Kruchą Sokołów

30 minut | 4 porcje

Składniki:

1 garść natki pietruszki

2 nieduże ziemniaki sałatkowe

2 nieduże buraki

3 jajka

3 plastry Szynki Sokołowskiej Kruchej SOKOŁÓW

8 małych ogórków konserwowych

2 łyżki majonezu

sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Natkę drobno siekamy (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Jajka wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 8 minut. Obieramy. Białka oddzielamy od żółtek i osobno ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Białko łączymy z majonezem oraz solą. Buraki i ziemniaki szorujemy i gotujemy w osobnych garnkach. Buraki po upływie około 60 minut, a ziemniaki 20 minut odcedzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Kostki buraka dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ogórki kroimy na cienkie plasterki i również osuszamy. Szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na krótkie paseczki. Dno szklanej misy wypełniamy pietruszką, następnie układamy ziemniaki, ogórki, szynkę, żółtko, kostki buraka (pozostawiamy kilka kosteczek do dekoracji) i białko połączone z majonezem. Całość obsypujemy pieprzem, dekorujemy kostkami buraka oraz natką pietruszki.

Leave a Comment